Praktisk info

Praktisk info, DIS i Danmark

For at støtte vores værtsfamilier, besøgsfamilier og roommates bedst muligt har vi på disse sider samlet en masse praktiske informationer. Vi har også udarbejdet en lang række gode råd til, hvordan I bevarer et godt forhold til jeres amerikanske studerende.

Inden dagen for jeres studerendes ankomst, anbefaler vi, at I giver jer tid til at gennemgå de råd og praktiske oplysninger, som I finder på siderne her. Ved at gennemgå de forskellige emner, håber vi, at I bliver klædt godt på til at byde en amerikansk studerende velkommen til Danmark. Husk, at I altid kan vende tilbage i løbet af semestret, hvis der er særlige emner, I søger råd og vejledning til.

Ønsker du mere information, kan du kontakte os her

Hverdagen for DIS-studerende

De studerende læser mellem fire om fem fag forskellige fag hos DIS. Ofte har de undervisning fire dage om ugen. Onsdage er reserveret til Field Studies, hvor undervisningen foregår uden for klasseværelset. Rigtig mange af vores studerende har høje ambitioner for deres akademiske indsats, mens de er i Danmark. Mange studerende oplever derfor at have en travl hverdag med mange lektier og fritidsaktiviteter sammen med værtsfamilien, besøgsfamilien eller vennerne.

Studieture

Allerede under Core Course Week, som ligger i begyndelsen af hvert semester, er de studerende på en kort, tredages studietur til enten Jylland, Nordtyskland eller Sydsverige. På de korte studieture bor de studerende primært på vandrehjem og skal for det meste medbringe lagen, dyne- og pudebetræk samt håndklæde.

Herefter er der yderligere tre ugers planlagte rejseperioder i løbet af semestret. I to af perioderne har de studerende fri, og det er op til de studerende, om de vil rejse eller blive i Danmark. Langt de fleste tager på rejser enten sammen DIS eller på egen hånd. Den sidste periode er en lang studietur til én eller flere europæiske by(er). Her bor de studerende på hotel og skal derfor ikke medbringe håndklæder eller sengetøj. Selvom de studerende rejser, får værtsfamilier stadig fuld godtgørelse og roommates får også fuld husleje.

Vær også opmærksom på, at alle studerende er på studieture på forskellige tidspunkter. Spørg derfor jeres studerende, hvilke uger han eller hun rejser i. De studerende får deres individuelle skema i begyndelsen af semestret.

Se i vores kalender, hvornår de studerende er på studieture, har ferie og er til eksamen

Visa, folkeregister og CPR-nummer

Alle studerende hos DIS skal forbi SIRI i København (Styrelsen for International Rekruttering og Integration) for at ansøge om et Residence Letter. De amerikanske studerende kan først søge om visum, når de er i Danmark. DIS har på denne baggrund lavet en særlig aftale med Udlændingestyrelsen og arrangeret, at samtlige DIS-studerende ansøger om visum hos Udlændingestyrelsen på afsatte tidspunkter. De studerende får personlige instruktioner om dette i løbet af den første uge. Besøget hos SIRI varer cirka tre timer i alt og er indlagt i den første uges introprogram.

Når visummet er klart, sendes det til DIS. Den studerende modtager en e-mail fra DIS med information om, hvornår de kan hente deres visum. Når de studerende har fået deres visum, skal de registrere sig hos folkeregistret i den kommune, de bor i. Registreringen er den studerendes eget ansvar, men han eller hun vil helt sikkert værdsætte lidt hjælp fra sin vært.

Når de studerende er registreret, får de et CPR-nummer, så de er dækket af den danske sygesikring. Det tager omkring seks uger, før de modtager sygesikringskortet fra kommunen. Indtil da er de studerende dækket af en rejse-/sygeforsikring, som DIS har tegnet til dem. Hvis uheldet er ude, er det godt at vide, at de studerende er dækket af enten den ene eller anden form for forsikring.

DIS sørger for at framelde de studerende det danske Folkeregister, efter de er rejst hjem.

Tilbud om uddannelsesvejledning fra bopælskommunen

I Danmark bliver alle borgere over 18 år tilbudt uddannelsesvejledning af den kommune, de er bosat i. Det gælder også DIS-studerende. Ofte vil de studerende modtage et velkomstbrev fra kommunen i løbet af den første måned, de er i Danmark. Her står der, at de bedes henvende sig til en uddannelsesvejleder.
Vi opfordrer de studerende til at besvare henvendelsen og informere om, at de er udvekslingsstuderende og derfor ikke har brug for uddannelsesvejledning.

Henvendelsen og tilbuddet fra kommunen påvirker ikke værtsfamiliers eventuelle kommunale ydelser.

Hvis de studerende modtager anden information fra deres bopælskommune, skal de blot henvende sig til DIS, hvorefter vi vil hjælpe dem.

Afrejse efter semestrets afslutning

For de studerende slutter deres semester senest to dage efter deres sidste eksamen. Nogle studerende rejser hjem til USA med det samme, mens andre vælger at rejse lidt mere, eksempelvis rundt i Europa. Det er en god idé at tale med din studerende om, hvad hans eller hendes planer er efter semestrets afslutning.