Praktisk information til roommates

Praktisk info til danske roommates, DIS i Danmark

Som med alle andre roommates, er det vigtigt at snakke sammen og stille spørgsmål, hvis noget er uklart. På den måde sikrer I jer en god hverdag.

Inden dagen for din studerendes ankomst, anbefaler vi, at du giver dig tid til at gennemgå de råd og praktiske oplysninger, som du finder på siderne her. Ved at gennemgå de forskellige emner, håber vi, at du føler dig godt klædt på til at byde en amerikansk studerende velkommen til Danmark. Husk, at du altid kan vende tilbage i løbet af semestret, hvis der er særlige emner, du søger råd og vejledning til.

Vigtige overvejelser

Inden du udfylder vores ansøgningsskema, anbefaler vi, at du overvejer, hvordan det vil påvirke dig at have en ny roommate.

  • Er der daglige rutiner, som vil blive anderledes?
  • Hvad forventer du af den studerende?
  • Har du ’husregler’ eller guidelines, som du eventuelt kan skrive ned som hjælp til den studerende? Det kan f.eks. være om, at du slukker lyset, når du går ud af et rum, eller at du ikke spiller musik efter et bestemt tidspunkt.

I en travl hverdag, som både du og din roommate har, kan det være en god idé allerede fra semestrets begyndelse at planlægge nogle aktiviteter sammen – tiden kan hurtigt løbe fra jer! Det kan desuden være en god idé at anskaffe sig en ’familiekalender’, som giver et overblik over jeres aktiviteter. Men det vigtigste er naturligvis at snakke sammen og stille spørgsmål, hvis noget er uklart.

Mange DIS-studerende har aldrig boet alene før. I stedet har de boet på ”dorms” på campuses på deres universitet og højst sandsynligt delt værelse med en ven. Vær opmærksom på, om din nye roommate føler sig ensom de første uger, og husk at stille spørgsmål, hvis der er noget, der undrer dig.

Den første tid med en ny rommate

Cirka to uger før de studerende ankommer, modtager du en mail med information om den studerende, du får som roommate. Der medfølger kontaktoplysninger, og vi anbefaler, at du tager kontakt til den studerende så hurtigt som muligt, for at I kan lære hinanden lidt at kende. Mange danske roommates sender en kort velkomstmail med lidt information om sig selv og om, hvor de bor. Mange inviterer også til at Skype med den studerende. Endeligt er Facebook også et godt medie til at skabe kontakt igennem.

Ti dage før ankomsten giver DIS de studerende besked om, hvor de skal bo, og vi oplyser dit navn, adresse og kontaktinfo. De studerende modtager ikke noget billede af dig og heller ingen anden information. De ved med andre ord langt mindre om dig, end du ved om dem. Derfor er det ekstra vigtigt, at du hurtigt skriver til den studerende og introducerer dig selv.

Når den studerende ankommer

Langt de fleste DIS-studerende ankommer på den samme dag. Det er en stor dag for DIS, når vi skal tage imod 1.200 studerende og sørge for, at de lander godt.

For at sikre, at det går så smidigt som muligt, opdeler vi alle studerende i mindre afhentningsgrupper – afhængigt af, hvornår de studerende lander i København. I mailen med den studerendes profil, vil du få nærmere informationer om hvor og hvornår, vi beder dig hente lige netop din studerende. Det er en god idé at medbringe denne afhentningsinstruks, så du har jeres studerendes navn og billede ved hånden.

I løbet af den første uge forventer vi, at du hjælper den studerende med at lære det område at kende, hvor I bor. Det kan være ved at gå et par ture. Desuden forventer vi, at I også taler om husregler.

Når semestret lakker mod enden

Et semester er kortere, end man skulle tro. De studerende har normalt meget travlt i de sidste uger, de er her. De opdager, at de snart skal hjem, og samtidig med, at de skal skrive deres afsluttende opgaver og gå til eksamen, forsøger de også at se deres venner og besøge seværdigheder i byen.

DIS anbefaler, at du og den studerende markerer, at semestret er ved at være slut. Det kan være med en brunch eller en middag. Sørg for at planlægge noget i god tid.

Et par uger før hjemrejsen sender vi de studerende en mail. Her får de besked på at rengøre værelset og levere nøgler, og hvad de ellers har lånt fra dig, tilbage. Sørg for at spørge den studerende om detaljerne for hjemrejsen, så du kan være der og sige farvel.

Efter semestret

Når den studerende er rejst, beder DIS dig om at gennemgå værelset for at sikre, at der ikke er sket skader på dit indbo. Hvis du opdager skader, skal du henvende dig til DIS inden syv dage, så vi kan påbegynde en forsikringssag.

Forlængelse af kontrakten

Før semestret slutter, har du mulighed for at forlænge kontrakten. Henvend dig blot til Værtsteamet.