Når din roommate flytter ind

Når din roommate flytter ind, DIS i Danmark

De fleste menneskers hverdagsrutiner sker helt automatisk. Med en roommate i lejligheden, er det en god idé at reflektere over, hvordan din typiske hverdag ser ud. På denne side kan du få flere gode råd til, hvordan du håndterer kommunikationen om praktiske gøremål til din nye roommate.

Det er vores erfaring, at det kan være nyttigt at have en åben dialog med sin studerende om, hvordan lige præcis du håndterer alle de praktiske ting – f.eks. morgenrutiner og huslige gøremål. Det giver en god forventningsafstemning mellem dig og den studerende om, hvordan jeres tid sammen skal forløbe.

Husk, at de studerende er forskellige. Sæt tid af til at finde ud af, hvem netop han/hun er. De studerende skal nok også bruge lidt tid på at finde en balance i forholdet til dig.

Tænk over, hvordan du gerne vil fungere sammen med den studerende og gennemgå materialet med din roommate én af de første dage efter ankomsten (de studerende modtager en lignende liste på engelsk). Emnerne kan også løbende være genstand for dialog med den studerende:

  • Hvordan ser din dagligdag ud?
  • Hvor mange timer bruger du på arbejdet, i skolen, med venner/kæresten, i hjemmet osv.?
  • Hvad med weekend og ferier?
  • Hvad forventer du af den studerende – og omvendt?
  • Hvad tid går du i seng, og hvad er forventningerne til, hvornår den studerende er stille?

Inddrag dine egne erfaringer:

  • Har du haft andre roommates?
  • Har du selv læst i udlandet?

Min roommate og jeg gjorde det til en fast tradition at lave mad og spise sammen én gang om ugen. Nogle gange ville jeg invitere venner over, og andre gang var det ham, der havde nogen på besøg. Når man har en travl hverdag, er det godt at kunne sætte sig ned og hygge.

Dansk roommate

Samvær

Mange DIS-studerende har aldrig boet alene før. På de fleste amerikanske universiteter bor de studerende nemlig på campus og deler ofte værelse med en ven på et dorm. Vær opmærksom på, om din nye roommate føler sig ensom de første uger og husk at stille spørgsmål, hvis der er noget, der undrer dig. Hvis I bor to danske roommates i lejligheden, er det vigtigt, at I overvejer, hvordan at I undgår, at den studerende fra DIS føler sig udenfor.

Når du har vennerne på besøg

På DIS har vi fuld forståelse for, at du allerede har et travlt liv, og at du selvfølgelig skal se dine venner og evt. kæreste. Måske har du lyst til at introducere dine venner for den studerende.
Som du nok ved, taler de færreste amerikanere dansk, og for at undgå at komme til at ekskludere den studerende, er det derfor en god idé at tænke over at holde samtalen på engelsk.

Overnattende gæster eller sove ude

Det kan være en god bonusoplevelse at møde din studerendes familie og venner – og vice versa! Hvis din studerende får besøg hjemmefra i løbet af semestret, er du naturligvis velkommen til at invitere dem til at bo hos jer. Det er dog ikke noget, hverken DIS eller den studerendes familie eller venner forventer. Det er til gengæld en god idé at snakke besøget godt igennem, lave helt konkrete aftaler (eks. en middagsinvitation eller en tur i Tivoli sammen) og evt. anbefale et hotel, B&B eller vandrehjem. Der er også forslag hertil i den studerendes DIS-håndbog. DIS anbefaler i det hele taget, at I snakker om reglerne for overnattende gæster, samt hvornår den studerende seneste skal give dig besked, hvis de overnatter et andet sted.

Det kan være en god idé at tænke over:

  • Hvornår må den studerende have gæster? Skal der spørges om lov først?
  • Må den studerende have veninder/venner/kæreste/familie overnattende på værelset? Skal den studerende spørge om lov først og i så fald hvornår?

Måltider

Mange af de studerende har ikke lært at lave mad og er ofte flyttet direkte hjemmefra til et universitet med kantine. Af erfaring ved vi, at måltider er den perfekte anledning til at diskutere kulturelle forskelle, eller udfordringer I begge har haft med at bo sammen. Vi anbefaler, at I forsøger at spise sammen på jævnlig basis.