Praktiske overvejelser i hverdagen

Praktiske overvejelser i hverdagen med en studerende i hjemmet

Alle mennesker har helt ubevidste og automatiske hverdagsrutiner og rytmer. Sådan er det også for vores værtsfamilier. At have en studerende boende er et oplagt tidspunkt til at kigge på, hvordan hverdagen forløber i jeres familie.

Mad og måltider

Mange af de studerende har ikke lært at lave mad og er ofte flyttet direkte hjemmefra til et universitet med kantine, hvor de studerende spiser alle deres måltider. Derfor er det en god idé at hjælpe den studerende i gang med at sørge for sin madpakke og måske lave aftensmad sammen i stedet for at give den studerende egen maddag (med det samme).

Vi anbefaler også, at I snakker om, hvordan den studerende skal forholde sig, hvis I nogle aftener ikke er hjemme til aftensmad: Hvad må den studerende tage i køleskabet, eller lægger I penge til indkøb?

Vær også opmærksom på jeres egne og den studerendes madvaner. Det er ikke alle studerende, som elsker rugbrød. Hvordan vil I håndtere forskellige madvaner?

Måltider og snak

For nogle af vores studerende er det meget anderledes at dele lange måltider sammen med andre mennesker hver aften. De kommer som regel til at holde af den hjemmelavede mad og snakken omkring aftensmåltidet. Men de skal lige vænne sig til det.

Selektiv spisning

Mad og måltider kan ses som noget, der styrker fællesskabet i et hushold. I denne logik er ”kræsenhed” problematisk, fordi det kan tolkes som en manglende interesse i at etablere et forhold. DIS opfordrer alle studerende til at hjælpe til i køkkenet, når de kan – særligt hvis de selv har nogle specielle vaner eller behov.

Derudover støtter DIS de værter, der har studerende som er veganere (ikke alm. vegetarer) eller har allergi over for gluten eller mælkeprodukter, med 1000 kr. ekstra i godtgørelse hver måned. I kan altid logge ind på jeres onlineprofil og frabede jer studerende med særlige madvaner.

For at komme godt i gang med rutinerne omkring madlavning, kan I overveje disse spørgsmål:

 • Kunne I godt tænke jer, at den studerende hjælper med madlavningen?
 • Kan jeres studerende lave mad, eller har hun/han brug for hjælp?
 • Har I en fast spisetid, og spiser I sammen hver aften?
 • Hvad er den studerende vant til, og hvad er jeres forventninger til hinanden?
 • Hvornår vil I gerne senest have besked, hvis jeres studerende ikke kommer hjem til aftensmad?
 • Spiser alle den samme mad, eller bliver der taget specielle hensyn?
 • Er der mad, som jeres studerende nødigt spiser?
 • Hvor tit har I gæster til spisning? Må den studerende invitere venner til at spise med? Og i så fald, hvornår skal I senest have besked?

Er din studerende gluten-fri?

En del DIS-studerende undgår gluten – enten fordi de er allergiske, eller fordi de aktivt har fravalgt det.

Hent råd og opskrifter til en glutenfri hverdag på vores blog

Rutiner i hjemmet

I en hektisk dagligdag har vi alle rutiner, som vi ikke tænker så meget over. Når en studerende skal bo hos jer, er det en god idé at sætte ham eller hende ind i jeres rutiner og forventinger til rengøring, tøjvask osv:

 • Hvem vasker tøj hos jer og hvor tit?
 • Hvad er jeres studerende vant til, og må den studerende bruge jeres vaskemaskine til vask af sit eget tøj? De studerende har for det meste ikke medbragt hele garderoben og kan derfor have behov for hyppigere tøjvask.
 • Hvem rydder op og gør rent? Hvad er jeres studerende vant til, og hvad forventer I af dem mht. oprydning og rengøring?
 • Hvor lang tid bader I ca. hos jer, og hvad er jeres studerende vant til? Kan I finde fælles fodslag herom? De studerende er ofte vant til længere bad, hvorfor det er vigtigt at være meget konkret ift. hvad et ’kort bad’ betyder for jer! Hvor hænger I de våde håndklæder? Må jeres studerendes badeartikler stå fast på badeværelset, eller skal de helst stå på værelset?
 • Hvor ofte lufter I ud, og skal den studerende også lufte ud på sit værelse? Hvor varmt har I det indendørs? Må den studerende selv bestemme, hvor varmt der skal være på vedkommendes værelse? Har I lyset tændt i hele huset, når I er hjemme, eller kun i de værelser, hvor I befinder jer? Hvad er jeres studerende vant til, og hvad forventer I jer af dem i den henseende?

Hensynsfuld rygning

Langt størstedelen af vores studerende er ikke-rygere; og de få rygende studerende er vant til at ryge udendørs. Man kan sagtens være værtsfamilie som ryger! Men vi beder rygerne om at afholde sig fra rygning i fællesområder som køkken og stue i den periode, I har en DIS-studerende boende.

Overnattende gæster eller sove ude

Det kan være en bonusoplevelse at møde jeres studerendes familie og venner – og vice versa! Hvis jeres studerende får besøg hjemmefra i løbet af semestret, er I naturligvis velkomne til at invitere dem til at bo hos jer. Det er dog ikke noget, hverken DIS eller den studerendes familie eller venner forventer. Det er til gengæld en god idé at snakke besøget godt igennem, lave helt konkrete aftaler (eks. en middagsinvitation eller en tur i Tivoli sammen) og evt. anbefale et hotel, B&B eller vandrehjem. Der er også forslag hertil i den studerendes DIS-håndbog. DIS anbefaler i det hele taget, at I snakker om reglerne for overnattende gæster, samt hvornår den studerende seneste skal give jer besked, hvis de overnatter et andet sted.

Huslige gøremål og leveomkostninger

Energi og vand er dyrt i Danmark, og vi danskere er vant til at begrænse vores forbrug af vand, varme, elektricitet og gas. Det er amerikanere ikke altid i samme grad. Denne forskel kan give frustrationer og usikkerhed om, hvordan man får sagt tydeligt og pænt, at fek.s. brusebadet skal være kortere. Der er generelt også flere badeværelser pr. hjem i USA end i Danmark. Det kan være en idé at koordinere jeres morgenrutine, så alle får tid på badeværelset.

Det er også vigtigt at fortælle, at det ikke er alle studerende, der tidligere har taget del i huslige pligter derhjemme, og på mange amerikanske kollegier er der ansat rengøringspersonale. Det kan derfor godt være, at jeres studerende skal orienteres om, hvordan man helt konkret rydder op og gør rent, og hvilke rengøringsprodukter I bruger til hvilke opgaver. Vær heller ikke nervøs for at minde den studerende om det, hvis der er behov for det.

Ferie

De studerende  vil sandsynligvis være ude at rejse i sammenlagt tre en halv uge i løbet af semestret. Vær desuden opmærksom på, at DIS ikke holder ferie i den danske efterårsferie. Selv om I har en studerende boende, kan I naturligvis godt tage nogle smutture i løbet af et semester. Hvis begge parter er ok med det, kan jeres studerende blot blive boende i hjemmet, mens I er væk. Nogle studerende ønsker at invitere en ven eller veninde hjem, mens værtsfamilien er bortrejst, og andre flytter selv hen til en bekendt. I forhold til mad, beder vi jer huske at aftale, om I fylder køleskabet før afrejse, eller om I vil lægge penge frem til eget indkøb.

Hvis I har rejseplaner inden for de første par uger af semestret eller planlægger at være væk mere end syv dage af gangen, bedes I oplyse Værtsteamet og jeres studerende herom, så vi sammen kan finde den bedste løsning.

Brug af telefon og internet

DIS er meget optaget af de studerendes sikkerhed, mens de er i Danmark. Derfor er det obligatorisk for de studerende at have en fuldt fungerende mobiltelefon, mens de er her. DIS har indgået en aftale om mobiltelefoni med TDC, som vi stærkt opfordrer alle studerende til at skrive sig op til. Læs mere om aftalen her.

DIS tilbyder gratis internetrouter til studerende, som ikke har adgang til stabilt internet i hjemmet. Studerende skal blot henvende sig på host@dis.dk.

Det er en fin balancegang for den studerende at bevare kontakten til familie og venner derhjemme og samtidig have tid til aktiviteter sammen med jer som værtsfamilie. Hjælp gerne jeres studerende med at finde en sund balance.

Langt de fleste studerende har deres egen bærbare computer med. De studerende vil helt sikkert sætte pris på, at I hjælper dem med at blive koblet på internettet på ankomstdagen.